ZOR ZAMANLARDA İYİ EKONOMİ

Ömer Faruk Yıldız
2 min readMar 18, 2022

--

“Oh be!” Evet, ilk tepkim bu oldu kitabı okurken. Duflo ve Banerjee’yi Nobel almadan yıllar önce eşitsizlik konularına merak salınca keşfetmiştim. İkisi de MIT’nin genç ve sosyal konulara(özellikle göç, uluslararası ticaret, gelir ve servet eşitsizliği) meslektaşlarına nazaran daha yakın araştırmacıları. 2019’da Nobel almaları bu konuların gündeme daha fazla gelmesi açısından sevindirici bir gelişmeydi. Hatta Duflo’nun ödülden sonra katıldığı bir radyo programında göçmenlerin işsizliğe etkisinin sıfır olduğundan bahsettiği kısmı Türkçe altyazı ile @resimligozluk0 Youtube kanalına da ekledim.

Bu kitap aslında ‘Good Economics for Hard Times’ adıyla İngilizce yayınlandıktan kısa bir süre sonra Türkçeye çevrildi. Yayıncısı muhtemelen prim yapacağını düşünerek hemen Türkçede yayımladı ama ilk baskıdan öteye gidemedi. Bu çok da sürpriz değil açıkçası; çünkü kitapta bu ülkenin ezberlerine aykırı onlarca şey var: Göçmenlerin emek piyasasına pozitif etki yapabileceğinden serbest ticaretin herkes için(özellikle geri kalmış bölgelerdekiler için) iyi olamayacağı gibi akıl süzgecinden veri ile geçirilip ortaya koyulan onlarca akademik bilgi.

Sosyal bilimler dünyanın birçok yerinde prestij kaybediyor; zaten iki araştırmacının da kitaba başlarken bunun sebep ve sonuçlarına değindiği bir bölüm var. Bunun sebeplerini üç aşağı beş yukarı herkes biliyordur. Bu kitabı okurken kimsenin anlamayacağı kavram ve cümleler yerine, derdini herkese anlatabilen sosyal bilim yapmanın mümkün olabildiği duygusuna kapılmak gerçekten iyi hissettiriyor.

Bu kitabı kimler okumalı: Her kademedeki sosyal bilim öğrencileri ve meraklıları, ezberlerini bozmak isteyenler, eşitsizlik konusuna merakı olanlar, iyi bir araştırma nasıl yapılır diye arayanlar.

--

--

No responses yet