YOUTUBE’DAN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMENİZİ SAĞLAYACAK KANALLAR

YouTube’u kullanırken vaktinizi daha iyi değerlendirebileceğiniz birkaç kanalı sizlere sunmaya çalıştım. Tabii bunlar benim tecrübelerim sonucu değerlendirmeye aldığım bazı kanallar; eğer sizlerin de bu anlamda olmasını istediğiniz kanallar varsa yorum olarak paylaşmanız çok iyi olacaktır.

Ömer Faruk Yıldız
4 min readMay 25, 2020

Dijital araçlar bilginin yayılma sınırlarını zorlarken unutmamamız gereken en önemli nokta, bilginin niteliği olmalıdır. Gün içerisinde bilgi yağmuruna maruz kalıyoruz ve bunların içerisinde doğru, aynı zamanda nitelikli bilgi sahte ve yanlış bilgiye nazaran çok az maalesef.

YouTube için bir arama motoru dersek herhalde yanılmış olmayız. Arama yapacağınız herhangi bir konu ile ilgili muhakkak birçok sonuca ulaşacaksınızdır. Yayıncılık dünyasını da yeniden şekillendiren bu video platformu, tıpkı diğer araçlar gibi nitelikli ve niteliksiz milyonlarca içeriği ve bilgiyi barındırıyor. Vakit bizim en önemli sermayemiz ve bunu niteliksiz içeriklerle harcamaktan kaçınmalıyız.

Bu yazıda YouTube’u kullanırken vaktinizi daha iyi değerlendirebileceğiniz birkaç kanalı sizlere sunmaya çalıştım. Tabii bunlar benim tecrübelerim sonucu değerlendirmeye aldığım bazı kanallar; eğer sizlerin de bu anlamda olmasını istediğiniz kanallar varsa yorum olarak paylaşmanız çok iyi olacaktır. Listemi şu şekilde yaptım:

1) BBCLearningEnglish

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin İngilizce eğitimi için oluşturduğu bu platformla yabancı dilinizi ilerletebilirsiniz. Bu kanal sıfırdan öğrenmek isteyenlerden ziyade bilgisi olup da onun üstüne bir şeyler koymak isteyenler için faydalı olacaktır. Aynı zamanda kendi web sayfasından da çeşitli alıştırma ve derslere ulaşabilirsiniz.

2) Big Think

Daha çok bir düşünce ve bilgi kanalı olarak tanımlayabileceğimiz bu kanal, İngilizce yayın yapıyor. Bilimsel bir konuda ya da güncel bir konu hakkında kısa videolarla güzel açıklamalara ulaşabilirsiniz.

3) Google Arts &Culture

Sanatla, kültürle ya da tarihle ne kadar ilgilisiniz? Eğer küçük de olsa bir ilginiz varsa bu kanal tam size göre. Belçika’da bir müzedeki tabloyu sanal gerçeklikle ziyaret edebilir, Japonya’da bir tapınakta gezintiye çıkabilir, Londra’daki bir müzede dinozorlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Mobil uygulaması da olan bu kanal, şu anda İngilizce yayın yapıyor ama inanıyoruz ki Türkiye’den yeterli talep olursa Türkçe seçenek de eklenecektir.

4) Kurzgesagt — In a Nutshell

Ayda bir çok özgün bir formatta video yayınlayan bu kanalın amacı, kendilerinin açıklamasıyla ifade edersek, “Bilimi eğlenceli hale getirmek…’’ Bu kanal da İngilizce yayın yapıyor ve çoğu videosunda Türkçe altyazı mevcut.

5) Kültür Tarihi

Gazeteci Ruşen Çakır’ın Periscope aracılığıyla, bağımsız medya kanalı olarak tanıttığı Medyascope.tv’de yayına çıkan Kültür Tarihi programına ait videolar aynı zamanda kendi YouTube kanallarından da yayınlanıyor. Cengiz Özdemir’in ve Ozan Sağsöz’ün ev sahipliği yaptığı bu programda kültürel-tarihi bir konu ve o konunun uzmanı bir kişi misafir edilerek değerlendirilmeye çalışılıyor. Programı yapan kişileri de sosyal medyadan takip etmenizi tavsiye ederim. Size çok farklı şeyler sunduklarını fark edeceksiniz.

6) London School of Economics and Political Science

Dünyanın en nitelikli insanlarının yetiştiği bu okulda okumak belki birçok kişinin hayalini süslüyor veya bir zamanlar süslemiş olabilir. Nitelikli misafirleriyle ve okulun kendi hocaları eşliğinde düzenlenen programlar kendilerine ait YouTube kanalından yayınlanıyor. Özellikle lisans ve lisans-üstü derecede eğitim alan kişiler burayı takip etmeliler.

7) NASA

Geceleri gökyüzüne baktığınızda atmosferden ötesini ne kadar merak ettiniz bilmiyorum ama biraz da olsa merak ettiyseniz NASA’nın resmi kanalı tam size göre. Astronotlar, gezegenler, roketler ve daha birçok konu ile ilgili onlarca videoya ulaşabilirsiniz.

8) National Geographic

“Ne o öyle üç-dört saatlik yerli dizi… Ben hiç izlemiyorum; ancak belgesel, caz falan işte…” diyenleri buraya alalım. Eh işin içinde belgesel izlemek olunca National Geographic en önemli adres haline geliyor ‘doğal’ olarak.

9) Gareth David Studio

İngiltere’de yaşayan bir tasarımcıdan ders almak sizce maliyetli midir? Muhtemelen evet! YouTube sayesinde bunu nispeten sıfır maliyetle halledebilirsiniz. Londra’da tasarımcı olan Gareth David yayınladığı videolarla tasarım alanında kendini geliştirmek isteyenlere yardımcı oluyor. İngilizce yapılan yayınlar sayesinde edineceğiniz kabiliyetler sonucunda kendiniz bile şaşırabilirsiniz.

10) TeknoSeyir

Teknolojik gelişmeler artık günden güne değişebiliyor. Ve bu değişimin hızını yakalamak, bilgi sahibi olmak bir uğraş gerektiriyor. TeknoSeyir bu gelişmeleri yakından takip eden kaliteli bir kanal. Bu kanal aracılığıyla teknoloji gündeminden uzak kalmayacağınıza inanabilirsiniz.

11) Vsauce

Tanımlamakta belki de en güçlük çekebileceğim kanal Vsauce diyebilirim. Kanalın yürütücüsü normal hayatta çok da karşılaşabileceğiniz biri değil. Bazen doğru olarak bildiğiniz şeylerin tam olarak öyle olmayabileceğini ilginç yöntemlerle anlatıyor; bazen de kültürel bir tabunun neden o hale geldiğini farklı donelerle sorguluyor. Evet doğru tanım bu olacaktır, ‘Sorgulama’. Sunulanı olduğu gibi kabul etmeyip bir şeyler arayanlar için bulunmaz bir kanal. Yayın İngilizce olarak yapılıyor.

12) Resimli Gözlük

Kendi yaptığım şeyleri “pazarlamaktan” biraz sıkılan birisiyim ama Resimli Gözlük’te son birkaç yıldır paylaştığım şeylerin en azından verdiğim emeği göz önünde bulundurursak ona bir göz atmayı hak ettiğine inanıyorum. Alanındaki önemli kişileri, dünyadaki önemli gelişmeleri ve kavramları kendimce bu kanal aracılığıyla paylaşmaya çalışıyorum. İlgilenip ilgilenmemek sizlerin takdiridir.

Okuduğunuz için teşekkürler!

--

--

No responses yet