ONLINE EĞİTİME FARKLI BİR YAKLAŞIM: PLURALSIGHT

Ömer Faruk Yıldız
4 min readDec 17, 2020

--

Bu yazıda özellikle bilişim dünyası çalışanları için gelişimlerini görebilecekleri ve ilerletebilecekleri bir eğitim yaklaşımı sunan Pluralsight hakkında bilgiler bulacaksınız. Öte yandan ücretsiz kullanımı da dahil abonelik hizmetlerine dair bilgilendirmeler bulabileceksiniz.

Sayıları ve içerikleri itibariyle son yıllarda hızla popülerleşen online(çevrimiçi) eğitim platformları Koronavirüs salgını ile birlikte daha geniş bir kitle tarafından fark edilmeye başlandı.

Bu süreçle beraber fiziksel ortamlarda eğitim veren birçok kuruluşun yüz yüze eğitime ara verip online eğitime geçmesinin bu ivmeyi yukarı yönlü daha da hızlandırdığını söyleyebiliriz.

Her ne kadar birçok kişi için yeni bir kavram olsa da online eğitimin birden fazla örneği yıllardır faaliyetlerini sürdürüyor. EdX ve Coursera gibi dünyanın çeşitli üniversitelerine ait dersleri takip edebildiğiniz platformlar olduğu gibi, Udemy ve SkillShare benzeri platformlardan da hem ücretli hem ücretsiz dersler takip edilebiliyor. Hatta isterseniz kendi eğitimlerinizi oluşturarak bu alanda hizmet bile sunabilirsiniz.

Bu tür platformlar eğitimin daha demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlayıp herkese ulaşmasını sağlayarak fırsat eşitliği sağlanmasına katkı sunsa da kendi içerisinde hem bireyler için hem de şirketler için bazı handikaplar da barındırabiliyor.

Kişisel handikaplardan en önemlileri öz-disiplini sağlayamamak, derslerin/kursların takibinin yapılamaması, platformların edindiğiniz bilginin ölçülebilmesini sağlayacak araçlardan yoksun olması ve içeriğin zamanla güncelliğini yitirebilmesi oluyor.

Şirketler için handikap olan şey ise dijital dönüşümün çok hızlı yaşanması nedeniyle bu değişime ayak uydurabilecek çalışanları yetiştirmekte güçlükler yaşamaları olabiliyor.

Bu değişime ayak uyduramadıkları için çok hızlı personel sirkülasyonu yaşayarak kurum kültürü ve çalışma ortamının devamlılığının oluşması sağlanamayabiliyor ya da çok köklü diye nitelendirilen şirketler bile bu eğitimi verebilecek altyapıdan mahrum olduğu için piyasadan bir anda çekilmek zorunda kalabiliyor.

Teknoloji ve bilişim dünyasının çok hızlı değişen bir yapıya sahip olması, yukarıdaki durumlardan kaçınabilmek için beraberinde şirketlerin ve çalışanların da bu değişime ayak uydurabilmesini gerektiriyor.

İşte tam bu noktada karşımıza belli başlı handikapların farkında olan Pluralsight örneği çıkıyor. Pluralsight da esasen bir online eğitim platformu olmakla birlikte onu yukarıda belirttiğimiz handikapları,bir nebze de olsa, çözmeye yönelik adımlar attığı için diğer platformlardan ayıran bazı noktalar var. Peki nelerdir bunlar?

Görsel: Pluralsight

İlk olarak Pluralsight’ın sadece bilişim dünyasını hedefleyen bir platform olduğunu belirtebiliriz. Pluralsight eğitim sektörüne 2004’te fiziksel sınıf ortamında adım atmış bir oluşum iken 2007’de bu deneyimi tamamen online platforma taşımaya başlamıştır.

Birçok platformun aksine Pluralsight’taki eğitimler platformun kendi mutfağında(in-house) kendileri tarafından belirlenen uzman kişilerce hazırlanır. Öğrenmek isteyeceğiniz bir programlama dilinden bulut bilişime, oyun geliştirmekten yapay zeka geliştirmelerine, siber güvenlikten database(veritabanı) ile ilgili konulara kadar birçok alandaki kursu Pluralsight’ta bulabilirsiniz.

Yani diğer online eğitim platformları çeşitli disiplinlere ait eğitimlerle daha geniş bir kitleye hitap ederken, Pluralsight çemberi biraz daha dar tutarak(bilişim dünyasına yeni girmiş kişileri de hedeflemekle beraber) daha önceleri bilişim dünyasına girmiş ama zamanla miadını dolduran bilgilerini güncellemek isteyen kişilere ve şirketlere hitap ediyor diyebiliriz.

İşte tam bu noktada internet sayfasına girdiğinizde karşınıza Skill IQ ve Role IQ gibi iki kavramın çıktığını göreceksiniz. Diyelim ki ilgilendiğiniz alanda seviyenizi ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz.

Pluralsight’ın hazırladığı bu testler sayesinde bireysel olarak seviyenizi ölçebilir ve hangi yönünüzü geliştirmek istediğiniz bilgisine ulaşabilirsiniz.

Role IQ Nedir?

Developer yeteneklerini güncel tutmak her zaman kolay bir iş olamayabiliyor. Hatta birçok takım yöneticisi, beraber çalıştığı takım arkadaşlarının nelere hakim olup olmadığını kestirmekte zorluklar yaşayabiliyor.

Bu noktada devreye giren Pluralsight’ın geliştirdiği bir test olan Role IQ sizin veya ekibinizin başarılı olabilmek için mevcut durumunuz ile olmanız gereken durum arasındaki farkı belirleyerek neleri yapmanız gerektiği sonucunu veriyor.

Yapılması Gerekenler:

  • Rolünüzü seçin ve yetenek değerlendirmesine katılın
  • Değerlendirme sonucunda rolünüze denk düşen Role IQ puanınızı elde edeceksiniz
  • Sonuca göre Pluralsight’ın size önereceği bazı öğrenme adımları olacaktır
  • Eğitimleri aldıktan sonra tekrar testleri çözerek puanınızda değişme olup olmadığını görebilirsiniz

Skill IQ Nedir?

Birçoğumuz bildiğimizi düşünerek bazı konular üzerinde tekrar vakit harcamak istemeyebiliriz. Bu yüzden eğitime nereden başlamak gerektiğini kestirememek büyük bir problem yaratabiliyor.

Skill IQ testi sayesinde ilgilendiğiniz alandaki güçlü ve zayıf yönleriniz değerlendirilir ve çıkan sonuca göre Pluralsight size bir öğrenme yolu önerir.

Bireysel olarak bunu yapabildiğiniz gibi takım olarak da yapabilirsiniz. Takım planı(Team Plan) seçildiğinde ekibinizin gelişimini veya yeni şeyler öğrenme sürecini de ilgili tablolar sayesinde görebilirsiniz.

Tıpkı Role IQ gibi Skill IQ da devamlı geliştirebileceğiniz ve gelişiminizi aldığınız puanlara göre oluşan öğrenme eğrisi ile görebileceğiniz bir testtir.

Yine takım planı edinmişseniz herhangi bir alandaki eğitim için yarattığınız kanal ile ekibinizdeki kişileri bu kanala ekleyerek her birinin gelişimini bu skorlar sayesinde seyredebilirsiniz.

Ücretlendirme

Pluralsight abonelik yöntemiyle içerik sunan bir platformdur. Aylık ve yıllık planlara göre ödenecek miktarlar değişmektedir. 10 günlük bir deneme süresi sayesinde içerikleri bu süre içerisinde ücretsiz olarak deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

Bu deneme süresini de elde edebilmek için kayıt olurken bir kredi kartı istendiğini bilmenizde fayda var. Deneme süreniz bitip devam etmek istediğinizde fiyatlandırma seçeneği olarak şu seçeneklerle karşılaşacaksınız:

Kişisel(Personal) olarak seçim yaparsanız Aylık: 29$ — Yıllık: 199$ — Premium: 299$

Premium’un diğerlerinden farkı sertifikasyon, interaktif kurslar ve projelere erişimdir. Pluralsight’ın kendisi bir sertifika vermezken çeşitli kurumlara ait sertifika sınavlarına hazırlık eğitimi vermektedir.

(Pluralsight kurslarını kabul eden veya etmeyen organizasyonların listesi için:https://help.pluralsight.com/help/what-continuing-education-programs-is-pluralsight-authorized-for)

Takım(Team) seçeneğini edinmek isterseniz

Profesyonel Yıllık: 579$ — Enterprise Yıllık: 779$

Burada da bireysel ve takım seçenekleri arasında başta analiz sekmesi, faturalandırmayı ve üyelikleri yönetmek, API erişimi gibi seçenekler olmak üzere çeşitli farklılıklar bulunuyor.

(Fiyatlandırma hakkındaki ayrıntılar için: https://www.pluralsight.com/pricing/skills)

Pluralsight’ı Daha Uzun Süre Ücretsiz Kullanabilirsiniz

Eğer Visual Studio kullanıyorsanız, abonelik(subscription) türüne göre belli süreler için Pluralsight’ı ücretsiz kullanma seçeneği bulunuyor. Örneğin ‘enterprise abonelik’ sahibi iseniz bu süre altı ay, ‘professional abonelik’ kullanıyorsanız üç aydır.

‘Community abonelik’te ise bu süre bir aydır. Bu şekilde aboneliğinizi aktive etmek isterseniz şu adrese tıklayınız: https://my.visualstudio.com/benefits ve sonra size sunulan faydalar(benefits) kısmından Pluralsight’ı bulup ‘Activate’e tıklayıp karşınıza çıkan sayfadaki formu doldurduktan sonra e-posta adresinize gelecek olan linke tıklayıp şifrenizi belirmeniz gerekmektedir. Artık size sunulan süre içerisinde Pluralsight’ı ücretsiz kullanabilirsiniz.

Pluralsight’ın Microsoft ile olan anlaşması sayesinde Azure ile ilgili Pluralsight eğitimlerine ve yetenek değerlendirmelerine bir yıl süreyle ücretsiz erişebilirsiniz. İlgili adrese gittikten sonra rolünüzü seçip eğitimleri almaya başlayabilirsiniz. (https://pluralsight.pxf.io/azure)

Yararlanılan Kaynaklar: Pluralsight, SkillScouter, Classpert, Microsoft Documents

--

--

No responses yet